A saját lakás nem csak álom lehet, de döntünk okosan

Nem olyan régen van lehetőség nem csak lakás hitel, hanem lakás lízing igénybevételére is. A lízingszerződés úgy szól, hogy a szerződés lejáratáig, vagy idő előtti lezárásáig a használt lakás a lízingbeadó, vagyis hitelező tulajdonában van. 

A lízingbevevő, azaz adós is rendelkezik tulajdonosi jogokkal, éppen ezért a szerződő fél élvezi az ingatlannal járó összes előnyt, és viseli az összes hátrányt, továbbá kötelezettséget. Hitelnél nincs átírási költség, hiszen alapvetően az adós tulajdona a hitel céljául szolgáló lakás, azonban lízing esetén többféle illetékek és költséget kell fizetnünk a lízing kezdetekor, vagy lejáratakor (szerződésfüggő). Milyen előnye származhat a lízingszerződésnek, ha már plusz díjak megfizetésével jár? Védve vagyunk az esetleges NAV, vagy önálló bírósági végrehajtók foglalási igényétől, hiszen nem foglalható le olyan ingatlan, ami nincs is a tulajdonunkban. Ez a védettség a futamidő leteltével megszűnik, hiszen ha a szerződés lezárul, az ügyfélre száll a tulajdonjog.

Előny lehet még akkor is, ha nincs foglalás a láthatáron, hogy ha nem vagyunk biztosak abban, hogy meg szeretnénk-e tartani az ingatlant, akkor választhatjuk a nyíltvégű pénzügyi lízinget, aminek jellegzetessége, hogy a futamidő végén a lízingbevevő rendelkezhet, hogy meg kívánja-e vásárolni a meghatározott maradványértéken a lízing tárgyát, vagy kijelöl egy harmadik felet a megvásárlására. Az interneten számtalan lakáshitel ajánlattal találkozunk, ha valaki használt lakást keresne, és mivel egy használt lakás vásárlása akár több évtizedre meghatározhatja életünket – minden esetet nem lehet bemutatni, de azt szeretnénk elérni, hogy akik e sorokat olvassák, példáink alapján saját életükben ismerjék fel azokat a helyzeteket, amik esetén fontos a részletek teljes körű ismerete.

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) rendkívül népszerűvé vált szinte azonnal a megjelenését követően. Kitalálói azonban hamar rájöttek, hogy sok változás szükséges, ezért évről évre változnak a feltételek és szabályok. Nem kell megijedni, nem csak szigorításról és bonyolításról beszélhetünk, vannak feltételek, melyek enyhültek. A CSOK módosítások célja, hogy minél kevesebben próbáljanak visszaélni ezzel a lehetőséggel, viszont akiknek tényleges segítséget nyújt, azok közül minél többen hozzájuthassanak, valamint a könnyített otthonteremtés ösztönözze az embereket a családalapításra.

A hirdetéseket érdemes fenntartással kezelni tekintettel arra, hogy a hirdetés teljes egészében csupán pár emberre illik pontosan. Amennyiben csak azt vizsgálnánk, hogy egy ember anyagi helyzete, azaz keresete, megtakarításai, hitelei milyen feltételekkel juttathatnák kölcsönhöz, már megszámlálhatatlanul sokféle eredményt kapnánk. Szeretnénk kiemelni, hogy a fenti sorok nem az olvasók riogatására szolgálnak. Azt szeretnénk elérni, hogy mielőtt elkötelezik magukat egy komolyabb összegű hitel felvételére, alaposan tájékozódjanak az akciós konstrukciókról. Majdnem két évtizede a használt lakás vásárlások száma jóval felülmúlja az új lakás vásárlások számát. Hogy érzékeltethessük az arányokat, volt olyan év, mikor több mint harmincszor annyi használt lakás került értékesítésre, mint újonnan épített. Végső soron érthető, hiszen olcsóbban hozzá lehet jutni, nem kell várni, hogy felépüljön, jóval nagyobb a választék, mint az újonnan épült lakások terén. Éppen ezért kell még jobban odafigyelni, mert több a használt lakást érintő akció.

Az akciók csak akkor válhatnak az adósok javára, ha azok egész pontosan tudják, mire vonatkoznak, és hogyan használhatják ki teljes egészében.

Példa: Amennyiben az akciós hirdetésben csupán azt nézzük, hogy Y banknál csak 50.000,- Forintot kell meg fizetni havonta annál a hitelfajtánál, ami más bankoknál 70.000,- forint, de a felett az apró részlet felett átsiklunk, hogy ez a kedvezmény a harmadik törlesztő részlet erejéig tart, utána a havi díj Y banknál is 70.000,- forint lesz, leesik az állunk. Az olvasó erre azt mondhatja “ugyan, ez velem nem fordulhat elő!”. Pedig mi emberek ilyenek vagyunk. Ha valamire nagyon aktívan koncentrálunk, minden mást, akár feltűnő információt az agyunk képes figyelmen kívül hagyni. Ez a példa egy ritka esetet mutat be. Azt szeretnénk, ha olvasóink minden esetre fel tudnának készülni, hiszen egy használt lakás vásárlása akár több évtizedre meghatározhatja életünket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.