Milyen pénztárgépek alkalmasak a NAV-hoz való bekötésre?

Tavaly októberben döntött a kormány olyan pénztárgépek bevezetéséről, amelyek valós idejű online kapcsolatot képesek kialakítani a NAV rendszerével. A pénztárgépek bekötése két fázisban zajlik, az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépeket április 30-ig lehetett üzemeltetni, a türelmi időt először június 30-ig, majd augusztus 31-ig jelölték ki, eddig a NAV nem büntet.

A kasszáknak AEE egységgel kell rendelkezniük: a bekötésre azon pénztárgépek alkalmasak, amelyek rendelkeznek egy úgynevezett AEE egységgel (Adóügyi Ellenőrző Egység). Az AEE-t a gyártóknak utólag be kell építeniük az online pénztárgépekbe, illetve az újakban már eleve benne kell lenniük. Az egység gyűjti a pénztárgépben keletkező adatokat, amelyeket az adóhatóság is megkap, így az információ azonnal, már a vásárlás időpontjában bekerül a NAV rendszerébe, tehát a kereskedő nem tudja letagadni a bevételét. Jelenleg nincs olyan pénztárgép a piacon, amely teljes mértékben megfelelne a NAV követelményrendszerének, három AEE-vel felszerelt típus elérhető, a nem PC-alapú, a PC-alapú, illetve a PC-alapú prémium.

Nem PC-alapú pénztárgépek: a nem PC-alapú pénztárgépek a legegyszerűbb megoldások, ezek kizárólag nyugtaadásra szolgálnak, nem lehet őket összekötni könyvelési programmal, sem másmilyen online rendszerrel, így a könyvelés és a kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos további adminisztráció manuálisan, papíralapon zajlik. Azonban AEE egységet ezek is tartalmazhatnak. Ezeket a hagyományos pénztárgépeket legkésőbb 2013. december 31-ig lehet használni.

PC-alapú pénztárgépek: a PC-alapú pénztárgépek szintén tartalmazhatnak AEE egységet, azonban ezeknél a különálló pénztárgépet és a számítógépet adatkapcsolat köti össze. Ezen típusok hátránya, hogy mivel a kasszát és a hozzá tartozó számítógépet egyben kell engedélyeztetni a NAV-nál, bármilyen változtatás, például alaplapcsere esetén meg kell ismételni az eljárást, így a folyamat akár hetekig is húzódhat.

PC-alapú prémium pénztárgépek: a PC-alapú prémium pénztárgépek a legmagasabb kategória. Ezek integrálhatók bármilyen készlet-nyilvántartási, könyvelési vagy egyéb számítógépes rendszerrel, így az adatok utólag könnyen hozzáférhetők, legyen szó akár az árbevételről, akár a pénztáregyenlegről. Ezek a gépek szinte bármilyen technikai paraméterrel rendelhetők, alkatrészcseréjük és szervizelésük könnyen megoldható, engedélyeztetésük egyszerűbb, illetve élettartamuk is hosszabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.