Kerülje el a horvátországi sorban állást

Aki  Horvátországba utazik az autópályákon, hosszas sorbaállásokba ütközhet a fizetőkapuknál. Ennek megelőzése céljából praktikus beszerezni egy ENC készüléket, amely egy elektronikus útdíj fizetési rendszer, amelynek köszönhetően az ENC sávban szinte megállás nélkül haladhatunk.

Az ENC készülék eredetileg abból az okból lett bevezetve, hogy a horvát autópályákat rendszeresen használók munkáját megkönnyebbítsék, várakozási idejüket lecsökkentsék – azaz a teherautóknak, menetrendszerinti buszjáratoknak, autópályákhoz köthető vállalatoknak megkönnyítsék az utazások körülményeit és így készpénz nélkül, a díjfizetési kapuknál saját sávban, gyorsan haladhassanak. Ez a rendszer azonban olyannyira dinamikusnak mutatkozott, hogy több gépjárműre kiterjesztésre került, így mára már szinte minden gépjárművel használható – személyautóval, motorral, kisbusszal, busszal is. 

Az ENC készüléket meg lehet vásárolni Magyarországon online, Horvátországban a fizetőkapuk mellett, de aki nem rendszeres használója a horvát autópályáknak, azoknak sokkalta költségtakarékosabb a készüléket kibérelni. A bérlés szó talán nem is a legmegfelelőbb, ugyanis nem kell külön a készülékért bérleti díjat fizetni, kaucióra sem kell költeni, csupán megrendelni, a készülékhez tartozó folyószámlára feltölteni azt az összeget, amelyet előreláthatólag elköltünk az útdíjra, majd pedig használat után visszajuttatni a bérbeadónak. Mikor visszavisszük a készüléket, pontos elszámolást kapunk arról, hogy melyik szakaszon mekkora összeget költöttünk, így ha előzetesen több pénzt töltöttünk fel a készülékre, az el nem költött összeget visszakapjuk, túlfutás esetében pedig a különbözetet utólag kell kifizetnünk.

Nem igényel külön beállításokat, a készülék nem rendszámhoz, hanem a gépjármű kategóriájához kötött, így a beszerzés után nincs más egyéb tennivalónk, mint a szélvédőnél tartani az ENC készüléket, majd amikor az autópályák fizetőkapuihoz érünk, a hosszú sorok helyett a rendkívül gyors ENC sávba hajtani. Mikor elérkezünk a sorompóhoz, a készülék egy sípolással jelzi, hogy levonta az összeget, a sorompó felnyílik, így akár várakozás nélkül, de legrosszabb esetben is csak rövid várakozással történt meg az útdíj kifizetése. Az autópályáról való lehajtás esetében is ugyan ez a teendő, ebben az esetben is külön sávban haladnak az ENC készüléket használó járművek.

Ez a készülék azért is külön előnyös, mert ha már Magyarországon feltöltjük a számunkra szükséges összeggel a számlát, akkor forintban tudunk fizetni, és nem szükséges az átváltott kunát útdíjra költeni.

Az ENC az alábbi autópályákon használható:

A1 autópálya “Zagreb-Split-Ploče”

A3 autópálya “Bregana-Zagreb-Lipovac”

A4 autópálya “Zagreb- Varaždin-Goričan”

A5 autópálya “B.Manastir-Osijek-Svilaj”

A6 autópálya “Zagreb-Rijeka”

A7 autópálya “Rupa-Rijeka”

Valamint a Sveti Ilija alagúton a D532 Baška Voda-Zagvozd-on és a “Krčki hídon.

Az ENC készülékkel tehát akár ingyen megkerülhetjük a hosszas sorban állást, ráadásul az útdíjat forintban fizethetjük kézpénz nélkül, elektronikusan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.